Wilt u zich aanmelden en meer informatie over inschrijving in ons register?


Toelating


Om u in te schrijven in ons register zijn er een aantal voorwaarden en eisen waaraan u moet voldoen. We maken daarin een onderscheid in expert en taxateur. Ook is het mogelijk u in te schrijven als aspirant expert of taxateur.

De voorwaarden en eisen zijn door de RETM opgesteld om de kwaliteit van de geleverde diensten te waarborgen en er voor te zorgen dat diegene die zich inschrijft voldoet aan de kwaliteitseisen en deskundigheid.

Alle voorwaarden en eisen om een inschrijving in het register te kunnen doen vindt u op deze pagina. Indien er iets onduidelijk is kunt u altijd contact met ons opnemen.

Basiseisen

 • relevante werkervaring in de autobranche
 • (zeer) goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
 • een vooropleiding IVA Driebergen of MTS/HTS Autotechniek
  (indien uw vooropleiding hier niet aan voldoet kunt u een EVC-procedure volgen (zie EVC Centrum Nederland) dit betreft een autotechnische procedure)
 • werkzaam in loondienst bij of KVK ingeschreven als een taxatiebureau (onafhankelijk taxateur)
 • werkzaam in loondienst bij of KVK ingeschreven als taxateur bij een automobielbedrijf (branche erkend –niet onafhankelijk- taxateur)
 • ingeschreven als expert en/of taxateur bij KVK
 • als taxateur/expert verwerkt u jaarlijks minimaal 75 opdrachten
 • een adequate beroepsaansprakelijkheidsverzekering (onafhankelijk taxateur)
 • een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 • VRT/TMV ingeschrevenen worden vrijgesteld van de entree toets en de standaard training, zij betalen het normale bedrijfsregistratietarief van € 490,00 per jaar.

Voor alle disciplines geldt dat de kandidaat een goede uitdrukkingsvaardigheid in woord en geschrift dient te hebben. Dit uit zich in capaciteiten die leiden tot een rapportage in foutloos Nederlands.

Naast de basiseisen hebben wij specifieke eisen voor een inschrijving als expert of als taxateur.

Register Expert

Om als Register Expert in ons register te worden ingeschreven hanteren wij de volgende aanvullende eisen:

 • u bent op dit moment bij één van de overige branche erkende registers ingeschrevenen. Na een met goed gevolg af te leggen entree-toets wordt u ingeschreven in ons register.

of

 • u heeft minimaal 5 jaar relevante autobranche ervaring. Na een met goed gevolg af te leggen RETM opleiding en examinering wordt u ingeschreven in ons register.

Voor Aspirant Register Expert (A-RE) hanteren wij de volgende eisen:

 • U wordt voorgedragen door een Register Expert. Aspirant Register Experts met minimaal twee jaar relevante werkervaring kunnen na één jaar functioneren naast een Register Expert worden ingeschreven als Register Expert na een met goed gevolg afgelegde Register Expert opleiding en examinering.

Register Taxateur

Om als Register Taxateur in ons register te worden ingeschreven hanteren wij de volgende aanvullende eis:

 • U heeft minimaal 5 jaar relevante autobranche ervaring. Na een met goed gevolg af te leggen RETM opleiding en examinering wordt u ingeschreven in ons register. Kandidaten met een IVA HBO opleiding kunnen dispensatie van werkervaring aanvragen.

Voor Aspirant Register Taxateur (A-RT) hanteren wij de volgende eis:

 • U wordt voorgedragen door een Register Taxateur. Aspirant Register Taxateurs met minimaal twee jaar relevante werkervaring kunnen na één jaar functioneren naast een Register Taxateur worden ingeschreven als Register Taxateur na een met goed gevolg afgelegde Register Taxateur opleiding en examinering.

Indien u direct of indirect verbonden bent aan een bedrijf dat blijkens uw KVK inschrijving handelt in motorvoertuigen, kunt u zich uitsluitend aanmelden als Branche-erkend register taxateur.

EVC Certificaat:

Indien u niet voldoet aan de gestelde opleidingseisen kan dit “lek” worden gedicht met Erkenning van Verworven Competenties.

Wij verwijzen u hiervoor naar het EVC Centrum Nederland. U kunt hier verzoeken tot erkenning op MBO4 niveau als Technisch Specialist Personenauto’s Niveau 4 (94430).

Afwijzing:

Uw aanmelding wordt met serieuze intenties en zorg behandeld. Indien uw aanmelding leidt tot een afwijzing zullen wij hiervan op de hoogte brengen met de reden van afwijzing daarbij vermeld. Teneinde uw aanvraag op dergelijke wijze te behandelen worden kosten gemaakt. De kosten voor aanmelding bedragen € 142,50 welk bedrag u vooraf zal worden berekend. Indien uw aanmelding tot een inschrijving leidt zal dit bedrag worden verrekend met het bedrag van de inschrijfkosten en kost de aanmelding u dus niets.

Kosten


Aanvraag en beoordeling inschrijving:

€ 142,50*

Notariële Beëdiging:

€ 445,00

Bedrijfsregistratie incl. één ingeschrevene, per jaar**:

€ 490,00

Extra persoonsinschrijving :

€ 250,00

Entreetoets - opleiding / examen

€ 980,00 incl. eerste jaar inschrijving, € 380,00 taxateur klassieke auto training (optioneel)

Her-examen:

€ 250,00

 • alle bedragen zijn exclusief BTW
 • *kosten van de aanvraag worden verrekend met de inschrijving
 • **het inschrijvingsjaar loopt van januari t/m december

Inschrijven


Heeft u alle informatie op deze pagina gelezen en wilt u zich inschrijven? Wij heten u van harte welkom. Als u ons inschrijfformulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.